Birkának lenni jó

Kiwinek (helyinek) lenni jó, mi több, életforma, ennél csak egy jobb dolog lehet, birkának lenni Új-Zélandon. Gyakorlatilag a birkáké az ország, no nem pejoratív értelemben. Amerre járunk birkák, néhol azért egy-két tehén ill. őzike-farm is feltűnik. A birkák azért erős többségben vannak, de nem csak a bő füves földeken, hanem a városok, falvak gyapjúpulcsis polcain is (én sem bírtam otthagyni egyet..).- Gondoljunk csak bele a birka az igazi társ, jobb mint a kutya, merthogy, füvet nyír – nem is akármilyen minősségben – ha éhes vagy enni ad, ha fázol – ami velünk még ezen a nyáron is előfordult – kölcsön/örökbe adja a bundáját, seejjj ha még főzni is tudnának  ;-) . A birkákat errefelé kicsapják a mezőre és hagyják élni, majd amikor szükség van rá rekord idő alatt lekopasztják őket – itt tartják a birkanyírás világrekordját.  Azért mi magyarok szerintem berkaperkeltben jobbak vagyunk :-). Hiába no birkáknak áll a világ!

Közlekedés:

Hamar meg lehet szokni a bal oldali vezetést és azt is, hogy a kormány jobb oldalon van (nem félreérteni …).  Az első napokban persze „a sok hülye mind szembe jön”  :-) Az emberek itt türelmes vezetők, főleg, ha látják – és látják -, hogy  külföldi vagy. Alapvetően, ha nem roncsautód van akkor szinte tuti, hogy külföldi vagy (bocs, ez erősen szubjektív megfigyelés volt). Campervan-ektől hemzseg az ország. A kamionok 100 felett tapossák a verdát, úgy, hogy esélyed sincs tartani velük a tempót a kanyargós hegyi utakon, nekem Spielberg „Párbaj”-a rémlett fel nem egyszer. Többnyire 1 nyomtávú utak vannak, de okosan pár kilométerenként betesznek egy „passing lane”-t ahol lehúzódsz és a mögötted feltorlódott 5-6 fős sor hamar ott hagy. Nem türelmetlenek, sőt megköszönik, ha engedékeny vagy. Utunk során talán egy égbemeredő középső újjal találkoztam, amikor KIS ÍVBEN balra kanyarodtam, amíg a szembejövő nagy ívben jobbra ugyanabba a sávba.  Ezt még kétszer megismételtem, hasonló sikerrel, most már kezdem azt hinni, hogy a helyieknek van igazuk.. itt tényleg a nagyívben kanyarodónak van elsőbbsége? Valaki erősítsen meg vagy cáfoljon!

Kaja..pia

..Ibrahim néha, azaz találsz itt mindent arabot, törököt, indiait, kínait (naná), és junkfood-ot tömegével. Helyi étterem kevés van, az a kevés is drága. Ennek persze az lehet az oka, hogy akit csak megkérdeztem nem tudott ódákat zengeni az itteni gasztronómiai élményeiről. Itt az emberek a létfenntartásért esznek, nem az élvezetért (élvezzen más ha akar otthon)- ez persze megint csak erősen szubjektív. A skacok az első napokban nem ettek semmit ami helyi, így aztán inkább semmit, ennek következtében útlevél nélkül is elhitték volna az etiópcsalád modellt (talán csak én lógok ki egy kicsit – na jó nem kicsit a sorból). Sok év alatt nem szoktattuk rá a fiúkat a mekis rettenetre, itt aztán 2 nap alatt sikerült… junk food-ot esznek a fiaim, míg én helyi birkaságokra vágyom és egy-két tengeri herkentyűre. Nem egyszerű…

A borok finomak, feltörekvők és egyre többet fogunk hallani az itteni pincékről. Mi is voltunk egyben – Yealands winery –Marlborough  valley . Főleg fehér bort érdemes itt kóstolni: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Viognier, de nem elvetendő a  Pinot Noir-juk sem, ha mondjuk az északi sziget  keleti lejtőiről kóstoljuk.  Most egy rizlinget iszunk ami más mint az otthoni, sokkal minerálisabb és telt citrusokkal (citrom, narancs, kiwi) 2008-as, és erősen savas még mindig de nem árt neki. Érdekes élmény, habár nem ez lesz a kedvencem :-) Az itteni emberek amúgy sokat isznak, hála az angolszász szokásoknak, de nem ám kannás borból, hanem minőségi piákkal ütik ki magukat, sokszor az eszméletvesztésig. A boros üvegek többségénél áttértek a csavaros fedőre és a borász azt mesélte, hogy környezetvédelmi okokból lassan áttérnek a műanyag palackra  (ezt nem igazán értettem, hiszen azzal pont az ellenkező hatást éri el)

Az emberek:

Ahogy korábban írtam itt nem „divat” gazdagnak lenni, és ez nem azt jelenti, hogy nincsenek gazdagok. Most jöttünk Christchurch  gazdag negyedéből és remek villákat láttunk 1M NZD feletti áron (135 M Huf). A gazdagok főleg a – és most figyelj – pásztorok, halászok. Egy egy bankban ki van írva, hogy tilos gumicsizmában belépni. A legtöbb pásztor milliomos úgy kocog le a hegyekből sáros csizmával be egyenesen a bankba.

A Maorik, többnyire a szegény bennszülött szerepébe kényszerültek. Tisztelik a hagyományaikat, nyelvüket, identitásukat. Szerintem nem vagy csak kevésbé radikálisak, mint a kisebbségek máshol, de ezzel bizonyára vitatkoznának velem sokan az itt élők.  Többnyire sötétbőrűek, kicsit a Fiji ill. Polinéz, Hawaii típusú emberekre hasonlítanak, hiszen részben rokonok is. Tetováltak – lásd a maori stílust – és hatalmas darabok (Sumo alkat). A hakának (harci tánc) a rögbi meccsek elején most már csak tradicionális jellege van, de az arcokat és az elszántságot látva, hát rendesen összecsinálnám  magam egy ilyen tetovált gyorsvonat előtt állva :-) A rögbisek az „All blacks” nevet viselik és mivel 2011-ben itt lesz a rögby világbajnokság készülnek is rá nagyon! Én tuti, hogy nekik fogok szurkolni! Maori templomot nem láttam (talán nincs is), de közösségi házuk „Marae” sok van az országban és az emberek is sokat imádkoznak, az első napon pl. a benzinkútnál láttunk egy ilyen szertartást.

Jah és eloszlatva egy tévhitet, itt nem fejjel lefelé állnak az emberek ;-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azutacel.blog.hu/api/trackback/id/tr841754102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pappito · http://pappito.com 2010.02.13. 11:05:16

a roncsautós dumán jót röhögtem :) tényleg elég szakadék holmikkal járnak, de azért itt Aucklandra ez kevésbé igaz.

A kanyarodási szabály sajnos tényleg ilyen, jogosan kaptad a royal middle finger-t, bizony meg kell várni amig a szemből jövő elédfordul, neki van elsőbbsége. Ezt ozziból vették át, valami villamos-autó megoldás miatt, de közben az ozzik is rájöttek, hogy baromság és elhagyták, de itt még tartja magát. (az autóklub erősen lobbizik, hogy igazodjunk a világ töbi országához, de egyelőre semmi eredmény)

a birkák már nincsenek is olyan sokan, a nyolcvanas évek elején volt a csúcs, majd 80 milló birka szaladgált itt, de azóta hanyatlik az ipar, ma már épp a fele, 40 millió van. Egyre több viszont a marha, a tej(termék) az egyik legkomolyabb exportcikk (meg a bor) itten van a világ legnagyobb tejipari vállalata a Fonterra.

A gazdagnak levés azért divat itt is, bár ez általában tényleg nem látszik, az egymilliós ház még nem is durva, most láttunk _nyaralót_ másfélért... az ingatlanárak emúgy is teljesen ésszerűtlenek, de sebaj, ez van.

A maorik meg polinézek, ők is úgy jöttek ide polinéziából, oda meg ki tudja? Mostanában kezdenek a tudósok dél-kínára tippelgetni. Hangos kisebbség, van pártjuk a parlamentben (kormánykoalícióban éppen) és sokáig ragozható húzásaik vannak, meg európai szemmel általában nehezen értelmezhető életvitelük időnként. Emelellett az összes maori akit személyesen ismerek teljesen pont olyan, mint bárki más, szerencsére a britek nem tudták kiirtani őket, sem ők egymást, így inkább szerződtek :) A maori hivatalos nyelv az országban, élveznek bizonyos területi és kulturális előjogokat, viszont ezekkel jár némi civilizációs betegség is. Sajátos helyzetben vannak, elidegeníthetlen a maori kultúra az országtól.

kiderült, hogy a lefolyban merre kéne mennie a víznek? :)

Sanyessz 2010.02.13. 22:58:30

Udv mindenkinek!
A viz az eszaki felteken oramutato jarasaval ellentetes iranyban kell, hogy forogjon, mig a deli felteken azzal megegyezo iranyban.
Ez a ciklonok forgasiranya is, tessek megnezni a meteorologiai elorejelzesekben.
A forgasirany a mosdoban nagyban fugg attol is, hogy kap-e kezdeti lokest, nekem pont egy oraval megegyezo forgasiranyu lefolyas jutott...
Tovabbi jo utat es felfedezest,
S.
süti beállítások módosítása