RBuhl 2010.02.07. 11:41

ez+az

RBuhl:

Erősen kell törnünk a fejünket azon, ha egy híres új-zélandi embert kellene megneveznünk, bevallom, nekem sem jut eszembe így hirtelen senki, talán csak 1-2 híres triatlonos vagy mintha most lett volna egy olimpiai bajnokuk, de ez sem tuti. Viszont rögbiben világelsők, még ha ez a VB-ken nem is jön ki. nem csoda, hogy ezekben a sportokban jók, a triatlonhoz úszni, futni bringázni kell jól, ehhez itt minden adott, oly annyira, hogy a bringásokra kiemelten odafigyelnek, és az útszélén jelzőtáblákkal jelzik, hogy hagyjál 1,5 métert, hogy ők is elférjenek, és ők tekernek rendületlenül mindenhol az országban. Kevesen tudják, hogy az osztrák építész, tervező, mindenes Hundertwasser NZ-re vonult vissza öregkorára és bizony itt is hagyta a nyomát, mégpedig ott ahol a legnagyobb a szükség… wc-ket tervezett J útszéli rötyiket, remek stílusban. (lásd a képet).

Persze nem csoda, hogy sokan ide vonulnak vissza, a Kiwi és a Maori nyugodt ember – a harcos HAKÁk ellenére – itt nincs rohanás, nincs idegesség. Ahogy egy itteni mondás tartja:  „No traffic, no stress, no work .. welcome in New Zealand”, itt a természetet és a nyugodt életet kell élvezni, és élvezik is, persze nem úgy ahogy mondjuk a Jamaicaiak, de azért tudnak élni. Nincs gazdagság, nincs sok munkahely, de azt a keveset okosan védik a külföldiektől, csak élnek, utaznak, úsznak, extrém sportokat művelnek.. naná.. a bungy jumpingot is itt találták ki.

Hála Richard McIntosh-nak  - akitől az alapötlet jött, hogy ide jöjjünk és sokat segített az út megtervezésében is (ő ugyanis idevalósi) – ma elkészítettem az egyik receptjét.

Kagyló kókusztejjel-édes chillivel

Ez pont ilyen egyszerű, mint ahogy leírtam. Fogtam (vettem J) 1 kg élő kagylót, majd addig gőzöltem őket forró vízben amíg ki nem nyíltak, majd egy kevés hagymán és kókusztejen tovább főztem és végül egy kevés édes chillit adtam hozzá és persze egy csipet sót (azt csak módjával, mert a tengervíz amúgy is sós). Addig főztem amíg fíííínom krémes állagú nem lett. Majd mind megettük egy kevés helyi Chardonney-vel  leöblítve. Az egész olcsóbb és finomabb volt mint egy otthoni bigmac menü (persze azzal nem nehéz versenyre kelni).

Mivel egész nap úton vagyunk és élvezzük az út minden percét ezért többnyire csak esténként van időnk írni és a képeket letölteni, néha már 1-2 bor után, ezért bocs az elírásokért J.

És végül a „miért”-ről:  Miért éppen NZ?

Egyrészt ez az utolsó év, amikor a skacok még nem iskolások és így szabadon elmehetünk egy hosszabb szabira valahova messzire. Persze a fő érv természetesen nem ez, hanem, tavaly voltunk kettesben Izlandon aminek a hangulata nagyon megfogott minket. Azt mondják, hogy Izland NZ kicsiben. Ami valóban hasonló, az a mentalitás (az emberek kedvessége) és a természet, na az valami lenyűgöző. NZ a legfiatalabb ország geológiai szemszögből, és mint ilyen még sok helyütt érintetlen és erre vigyáznak is kellőképpen (lásd: DOC – Department of Conservation).  És így a skacokkal még nagyobb élmény, reméljük nekik is az lesz később.  Az utolsó lökést persze Richard adta meg azzal, hogy sokat mesélt a Kiwikről és az országról, kösz Richard J.

A bejegyzés trackback címe:

https://azutacel.blog.hu/api/trackback/id/tr221736005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gejzaaa 2010.02.08. 12:00:12

Nagyszeruek ezek az illusztralt beszamolok, ezuton is koszonjuk, hogy nem csugegdve meretezitek at a kepeket. Raadasul ebedido kozeledten a kagylos kaja rendesen be is inditotta a nyalelvalasztasomat, pedig nem is szeretem a tengeri herkenytuket.

Csak nehany szoban hires kiwikrol:
- bringas leven elsokent Bdrogi Laci volt csapattarsa, Julian Dean jut eszembe
- ugyanakkor az abszolut sztar Jonah Lomu (en.wikipedia.org/wiki/Jonah_Lomu), batran mondhatom, hogy a rogbi Maradonaja. Ha az o neve elejtitek a helyiek biztos meg baratsagosabbak lesznek :)
- a filmrendezo Peter Jacksonrol pedig a Gyuruk ura reven feltetelezem mar mindenki hallott

captainragarda 2010.02.09. 06:46:28

Sziasztok RBhul Család!

Örömmel olvasom beszámolóitokat. Remélem minden tervezett programotok (nem választási) megvalósul!!!

Nekem elsőre Sir Edmund Percival Hillary ugrott be, mint hires NZ-i.
Azt hiszem Aucklandban született és ide vonult vissza a nagy hegyek meghóditása után.

Jó utat, kellemes időjárást és sok élmény, pozitiv kalandot a továbbiakban is!!
Mentek Christchurcbe?? CJ vár benneteket.....

RBuhl · http://www.victorinet.hu 2010.02.09. 11:36:52

@captainragarda: Hi Captain, 13.-a körül leszünk Chirstchurchben, ott felkeressük CJ-t, kösz a kontaktot.
süti beállítások módosítása